Deze maatregel moet de Engelse vervoersector helpen om te concurrentie aan te kunnen gaan met hun buitenlandse collega’s, omdat momenteel Engelse vervoerders tol en kosten betalen voor transport door andere landen. Tot eind maart betaalden buitenlandse vervoerders geen kosten voor het gebruik van Engelse wegen.

Deze kosten zijn onderdeel van de coalitie belofte voor betere behandeling van de Engelse vervoerders., inclusief lagere accijns op standaard diesel en geen verhoging of HGV Vehicle Excise Duty (VED).

De belasting is opgebouwd naar type wagen, gewicht en aantal assen. Engelse vervoerders betalen de kosten tegelijk met de Vehicle Excise Duty (VED) voor een vlottere administratieve afhandeling. De overheid verlaagt nu de VED, waardoor 90% van de Engelse vervoerders niet meer betalen dan voorheen.

Sinds 1 April betalen buitenlandse vervoerders de belasting voor gebruik van Engelse wegen. Kortingen zijn beschikbaar voor langere periodes met kosten die variëren tussen £1.70 en £10 per dag of £85 tot £1,000 per jaar.