Transport door Frankrijk en België loopt meer problemen op door de wet om vrachtwagenchauffeurs te kunnen beboeten die voor hun wekelijkse rust langs de weg parkeren.

Europese Verordening 561/2006 beschrijft de regels rondom de rij- en rusttijden en zegt het volgende: ‘Wanneer een bestuurder dit zo verkiest, mogen dagelijkse rusttijden en verkorte wekelijkse rusttijden buiten de standplaats in een voertuig worden doorgebracht indien dit voor iedere bestuurder behoorlijke slaapfaciliteiten biedt en het voertuig stilstaat.’

Op basis van deze passage is op te maken dat een normale wekelijkse rust (45 uur onafgebroken) niet in het voertuig mag worden genoten, maar bijvoorbeeld een hotel dient te worden geboekt voor de chauffeur. Een verkorte wekelijkse rust (minimaal 24 uur onafgebroken en eens in de twee weken toegestaan) zou een chauffeur wel in het voertuig mogen nemen.

Bij overtredingen zijn hoge boetes van toepassing. In België staat de boete op € 1800, onmiddellijk te voldoen anders gaat het voertuig aan de ketting. In Frankrijk kan de boete oplopen tot € 30.000 met eventueel een gevangenisstraf.

Tevens zijn andere landen geinteresseerd, zoals Oostenrijk. In Engeland is het inmiddels verboden om in Kent nog langer 45 uur weekend rust te maken.